‘ Het lef om rauw en naturel te zijn ‘

 

Een fotograaf met het lef om rauw en naturel te zijn, dat is de Nederlandse fotograaf Henk Bleeker. Zijn ‘hoofdkwartier’ is gevestigd in een klein dorpje in Friesland, maar Henk laat zich niet beperken door grenzen; de wereld is zijn studio. Of het nu gaat om het vastleggen van het harde, ruige bestaan van Cubaanse straatboksers of de onvervalste schoonheid van halfnaakte vrouwen of de uitgestrekte vlaktes in Amerika elke foto vertelt zijn eigen verhaal. Altijd anders, maar toch herkenbaar dankzij zijn scherpe oog en gevoel voor licht en compositie.

 

Henk heeft een brede oriëntatie, maar zijn hart gaat vooral sneller kloppen van typisch mannelijke onderwerpen. Dit geeft ook al iets bloot van wat voor type man Henk Bleeker is. Een échte man, met een zwarte band karate, die met zijn directe en toegewijde werkwijze recht op zijn doel af gaat. Geen poespas, hij wil een beeld creëren waarin de werkelijkheid boven zichzelf uitstijgt.

 

Het begon allemaal met een vinylplaat van de Golden Earring “2nd live” of beter gezegd, met de fotohoes daarvan. Henk Bleeker raakte gefascineerd door de foto op de hoes, gemaakt door fotograaf Kees Tabak. Hij besloot een fotocursus te volgen om meer te leren over het fotovak. De docent herkende al snel zijn talent en adviseerde Henk om zich aan te melden voor de Fotoacademie in Den Haag KABK. En zo geschiedde. De keuze voor een stageplek in zijn tweede studiejaar was voor Henk niet lastig. Hij ging als assistent aan de slag bij de persoon die hem hiertoe inspireerde, Kees Tabak. Een persoon waar Henk veel van heeft geleerd over het fotovak, evenals zijn docent Jo Misdom. Zij stonden beide aan de wieg van zijn inmiddels succesvolle carrière.

 

Muziek bleef in al die jaren een rol spelen in het leven van Henk Bleeker, en loopt nog steeds als een rode draad door zijn carrière heen. Voor het boek ‘De bezem door Nashville’ fotografeerde hij country-grootheden uit Amerika. Tegenwoordig haalt hij samen met popjournalist Harry de Jong, deze Amerikaanse artiesten naar Nederland toe voor optredens in zijn eigen concertzaal ‘Kultuurfabriek Kooi-aap’.

 

Henk Bleeker werkt voor een brede selectie aan opdrachtgevers en heeft samengewerkt met veel gerenommeerde modemerken en magazines. Zijn portfolio werd gepubliceerd in het fotovakblad PF, wat voor fotografen een zeer grote eer is. Ook is zijn werk onder andere opgenomen in de collectie van het Fries Museum, Gemeentemuseum Den Haag en een groot aantal bedrijfs- en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

 

Kortom, Henk Bleeker is een beeldmaker met een geheel eigen stijl die met elke foto een onuitwisbare indruk achterlaat.

 

Panl 9 Nomination people
Color award Nomination fashion